Merkez üssü Türkiye! Helalden 7 trilyon dolarlık zirve
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı; Bu yıl 23-26 Kasım tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 10. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı ve 9. Dünya Helal Zirvesi; İslam Ticaretini Geliştirme Merkezi (ICDT), İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ve Discover Events iş birliğiyle düzenlenecek. COVİD-19 salgını sonrasında helal ürün ve hizmetlerin ön plana çıktığı son dönemde Helal Expo; Dünyanın dört bir yanından 500’den fazla firmaya ev sahipliği yapacak. Son dönemde yerli, milli ve helal üretimde hızla artış gösteren Türk firmaları, dünya pazarındaki paylarını da artırma fırsatı yakalayacak.
HER BÖLÜM VAR
50 bine yakın ziyaretçi ve 10 bine yakın yabancı delegeyi ağırlamaya hazırlanan etkinlik, firmaların B2B anlaşmaları yoluyla helal bölümünden daha fazla pay almasının önünü açacak. Gıda, içecek, gıda işleme, ambalaj, kozmetik, kişisel bakım, sağlık ürünleri, İslami finans, medya, kamu kurumları, helal sertifikasyon, sivil toplum kuruluşları ve eğitim alanlarında faaliyet gösterenleri ağırlayacak fuar ve tepe, ‘helal’ ekonominin küresel pazarını şekillendirmeyi hedefliyoruz. Önemli bir adım olacak.
MÜSLÜMANLAR SALDIRIDA
Dünya Helal Zirvesi Organizasyon Lideri ve Discover Events Yönetim Kurulu Lideri Yunus Ete; Dünyadaki Müslüman nüfusun hızla arttığını, tüketim ihtiyaçlarının da bununla doğru orantılı olarak arttığını kaydetti. Ete, “7 trilyon doları aşan bir pazarı şekillendiren helal gıda, İslami finans, helal turizm, muhafazakar moda, helal kozmetik ve diğer ilgili sektörlerden maalesef Türkiye ve birkaç Müslüman ülke diğer dünyaya göre çok daha küçük bir pay alıyor. ülkeler.”
FARKINDALIK ARTIYOR
Her yıl katlanarak büyüyen helal pazarına ilişkin farkındalığı artırmak ve Türkiye’nin bu alandaki ticari potansiyelini artırmak amacıyla bu fuarları düzenlediklerini belirten Yunus Ete, “Dünya helal ekonomisinin yakın gelecekte 10 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. İslami finansın 5 trilyon dolarlık bir hacme ulaşması, yiyecek ve içecek sektörünün ise 5 trilyon dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor.” Bu rakamın 2 trilyon doları aşması, muhafazakar giyimin ise 500 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Helal ekonominin yakın gelecekte küresel pazarı şekillendirmesi bekleniyor. Ülkemiz ‘helal’ duyarlılığının yüksek olduğu az sayıda ülkeden biridir. Dünyada helal bilinci her geçen yıl artarken ortak standartların varlığının önemi de hissediliyor. “Türkiye ihracat tarafında hızlı bir büyüme yaşıyor ve bu bizim için son derece sevindirici” dedi.
DÜNYA İSTANBUL’DA
Yunus Ete, bu yılki fuarda da dünyanın dört bir yanından satın alma temsilcilerinin profesyonel bir B2B platformunda buluşacağını belirterek; Cezayir, Avustralya, Bangladeş, Brezilya, Brunei, Kamerun, Kanada, Kolombiya, Mısır, Gambiya, Almanya, Gana, Endonezya, İran, Irak, İtalya, Ürdün, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Libya, Malezya, Hollanda, Nijerya, Umman, Pakistan, Filistin, Polonya, Portekiz, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Senegal, Singapur, Somali, Güney Kore, İspanya, Sudan, İsveç, İsviçre, Tayland, Togo, Tunus, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, ABD, Özbekistan ve Fuarda Yemen gibi farklı ülkelerden 500’ün üzerinde firmanın bir araya geleceğini belirtti.
FUARA NEDEN KATILMALISINIZ?
– İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı; 2019 yılında TOBB tarafından uluslararası fuarlar listesine dahil edildi. Ticaret Bakanlığı’nın “Uluslararası Fuar Desteği” kapsamında İhracatçı Birlikleri’ne üye firmalar hem yer kirası hem de özel dekorlu stantlar için yüzde 50 teşvikten yararlandı. Başvuru işlemlerini de yerine getirmeleri şartıyla Ülkede Örgütlüdürler. Bu destek devam ediyor.
– Bakanlık desteklerinden yararlanamıyorsanız KOSGEB’in metrekare başına verdiği desteği alabilirsiniz.
– Türkiye, Orta Doğu, Orta ve Batı Avrupa, Balkanlar ve Afrika başta olmak üzere dünyanın her yerindeki hedef pazarlardan profesyonellerin geldiği B2B toplantılara katılacaksınız.
– Hacmi 7 trilyon doları aşan helal sektöründe vitrine çıkarak pazar payınızı artıracaksınız.
– Uluslararası akademisyenler, kamu ve özel bölüm temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen World Helal Hill programına ücretsiz katılım imkanına sahip olacak, bölüme ilişkin son gelişmelerden haberdar olacak, tepe için etkinlik alanına gelen değerli delegeler ve yatırımcılarla birebir görüşme fırsatı buluyor.
-Bakanlık, belediye ve ilgili kamu kurumu yetkililerinin stantlarını ziyaret edebileceksiniz.
– Yeni ortaklar bulacak, portföyünüzü genişletecek, nitelikli profesyonellerle bayilik ağınızı genişleteceksiniz.
HELAL AKREDİTASYONDA SÖZ Türkiye’de
Helal logo veya belgeler, Orta Doğu ve diğer bazı ülkelerin ithalat rejimlerinde giderek daha fazla rağbet görüyor. Türkiye’de helal üretim beyanı ve belgelendirme pazarının hızla geliştiğini söyleyen Yunus Ete, “Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK) kurulması olağanüstü değerli bir hizmettir. Yetkin ve güçlü bir kurum tarafından yürütülecektir ve bu çalışma OIC/SMIIC standartları çerçevesinde gerçekleştirilecek. Birçok ülkeye örnek teşkil edecek. Bu kurumun faaliyete geçmesiyle birlikte helal pazarı daha profesyonel yönetilecek ve Müslümanların çıkarlarına uygun hale gelecektir” öngörüsünde bulundu. Yunus Ete; Türkiye’deki üniversitelerde helal araştırma merkezlerinin kurulmasının, bu konudaki çalışmaların sürdürüleceğini belirtti Helal ile ilgili laboratuvar deneylerinin yaygınlaşması, helal ürün, hizmet, finans ve tesisler gibi birçok alanda seminer, kongre, zirve, toplantı ve konferansların sık sık düzenlenmesi bu alanda ciddi bir farkındalık yarattı. Ete, “Helal ekonomi Tüm dünyada değerli bir potansiyel oluşturan, her ülke için değerli bir kaynak haline geldi. ‘Dünya Helal Zirvesi İstanbul’ ülkemizde Müslümanlar ve helalle ilgilenen tüm kesimler için kalıcı bir platform oluşturdu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yüksek himayelerinde düzenlenen zirve, 2017 “2018 yılından bu yana İslam İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı ile birlikte dünyanın en değerli etkinliği ve fuarı haline geldi. Bu yıl da daha da ileriye taşıyacağız” Aynı formatı geliştirelim” dedi.