Obezite böbrek kanseri riskini artırıyor
Ağırlıklı olarak erkeklerde görülen böbrek kanserinin görülme sıklığı kadınlarda da artmaktadır. Anadolu Sağlık Merkezi Üroonkoloji Merkezi Müdürü Doç. İlker Tinay, “Son yıllarda yapılan araştırmalara göre obezite böbrek kanserine de neden oluyor. Ayrıca ailesinde böbrek kanseri öyküsü olan ve kronik böbrek yetmezliği nedeniyle rutin hemodiyaliz tedavisi gören hastalar da böbrek kanseri gelişimi açısından risk altındadır.
Düzenli sağlık kontrolleri ile erken evrede saptanan böbrek kanserlerinde tedavi başarısı oldukça yüksektir. Hasta ve cerrah dostu bir tedavi seçeneği olan robot yardımlı cerrahinin bu başarıdaki rolünü her geçen gün güçlendirdiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Üroonkoloji Merkezi Müdürü Doç. İlker Tinay, “Böbrek kanserinin cerrahi tedavisinde hem böbrek koruyucu ameliyatlarda hem de böbreğin tamamen çıkarıldığı ameliyatlarda laparoskopik cerrahi ve robot yardımlı cerrahi başarıyla uygulanıyor” dedi.
genellikle sessizdir
Böbrek kanseri teşhisi konulan hastaların çoğunda herhangi bir semptom veya şikayetin bulunmadığının altını çizen Doç. İlker Tinay, “Daha çok başka rahatsızlık ve şikayetler nedeniyle yapılan ultrasonografi, MR ve tomografi sonucunda tesadüfen saptanan kitleler, genellikle erken dönemde ve küçük böbrek kitleleri şeklinde ortaya çıkıyor. Daha ileri evrede başvuran hastalarda ise ağırlıklı olarak idrarda kanama, kilo kaybı, yorgunluk ve kemik ağrısı gibi şikayetler görülür. Doç. İlker Tinay, “Böbrek ve çevre organların değerlendirilmesi için ayrıca ultrasonografi ve IVP gibi radyolojik incelemeler de yapılabiliyor. Böbrek kanseri ön tanısı konulduktan sonra hastalığın boyutunun anlaşılabilmesi için hekim tarafından ek tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.
Böbrek kanserinden korunma yolları
Üroonkoloji Merkez Müdürü Doç. İlker Tinay, “Obeziteden kaçınılmalı, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz yapılmalıdır. Hemodiyaliz hastaları, olası bir böbrek kitlesi açısından tıbbi görüntülemelerini periyodik olarak yaptırmalıdır.
Hastalığın seyrine göre tedavi planlanır.
Tedavi aşamasında doğru bir planlama için hastalığın evresinin değerli bir faktör olduğunu belirten Doç. İlker Tinay, “Herhangi bir metastazı olmayan ve sadece böbrekte kitle ile başvuran hastalarda kitlenin yeri ve büyüklüğüne göre sadece kitlenin çıkarılmasına veya böbreğin tamamen çıkarılmasına karar verilebilir. Metastazlı hastalarda metastaz yoğunluğuna ve hastanın genel durumuna göre böbreğin cerrahi olarak çıkarılması ve metastazlar için akıllı ilaç tedavisi ile tedavinin planlanması uygun olacaktır. Son yıllarda özellikle metastatik hastalığın tedavisinde tedavi seçeneklerinin arttığının altını çizen Doç. Tinay, “Hedefe yönelik tedavi prensibi ile geliştirilen ilaçların kullanımı ve son olarak bağışıklık sistemini düzenleyen ilaçların kullanımı günlük uygulamalarda yer alıyor. Üstelik tüm bu gelişmeler hastalığın tedavisinde yüz güldürücü sonuçları beraberinde getiriyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı